ISPARTA SÜMER HALI YIKAMA

Halı Yıkamaya Verilen Halılar Kaç Günde Gelir

Halı Yıkamaya Verilen Halılar Kaç Günde Gelir

Halı yıkama belli bir süreyi gerektiren bir işlemdir. Halının yıkanmasından kurumasına kadar arada birçok işlem gerçekleşir. Halılarını yıkama için veren kişiler tüm bu sürecin ne kadar süreceğini bilmek isterler. Çünkü insanlar buna göre halılarını kaç gün önceden vermeleri gerektiğini belirlerler. Peki, halı yıkamaya verilen halılar kaç günde gelir? Halı yıkamaya verilen halıların gelme süresi verilen firmaya göre değişebilmektedir. Ancak belli gün aralığı vermek mümkündür. Halılar bazı firmalar tarafından teslim alındıktan 3-4 gün sonra gelirken bazı firmalarda bir haftalık bir süreyi buluyor. Bu süre firmanın yoğunluğuna, işlemlerin yapılma hızına göre değişebiliyor. Yine de halıların gelme süresi genel olarak bir haftayı aşmıyor.

Halı Yıkama Süreci Nasıldır?

Halı yıkama süreci, birçok işlemi içinde bulundurur. Süreç içinde çok sayıda teknik kullanılır, halı türlü aşamalardan geçer. Bu aşamalar şöyle açıklanabilir:

Toz Alma: Halı yıkamaya başlanmadan önce toz alma işlemi yapılır. Bu işlem, toz alma makinesi adı verilen cihazlar ile yapılmaktadır. Bu yöntem ile halı toz ve kaba pisliklerden arındırılır. Halı yıkamaya başlanmadan önce bu adımın yapılması önemlidir.

Yıkama: Yıkama işlemine öncelikle ön hazırlık ile başlanır. Bu kısımda halılar su ve halı yıkamada kullanılacak deterjanın bulunduğu bir havuz içinde belli bir süre bekletilir. Böylece halıdaki leke ve kirlerin yumuşaması sağlanır. Daha sonra manuel olarak çalışan yarı otomatik ya da tam otomatik makineler yardımıyla yıkama işlemi gerçekleştiriliyor.

Durulama: Yıkama işleminin ardından yoğun su kullanımı ile durulama işlemi yapılır. Deterjan kalıntısı kalmayana dek halı durulanır.

Kurutma: Kurutma işlemi mevsime ve hava durumuna göre açık havada ya da kurutma odalarında yapılır. Halılar tamamen nem ve ıslaklıktan arındırılana dek asılarak kurutulur.

Hav Alma ve Kontrol: Halı kurutma işlemi tamamlandıktan sonra son kontrolün yapılması için kontrol ünitesi adı verilen yere alınır. Burada halıların üzerinde kalan veya sonradan gelen tüy parçaları ve tozlar alınır. Bu işleme hav alma denir. Belirtilen işlem el ile yapılabildiği gibi hav alma makineleri kullanılarak da yapılabilir. Aynı zamanda halı üzerinde gözden kaçırılan lekelerin olup olmadığı kontrol edilir. Varsa leke çıkarıcı kullanılarak direkt lekeye lokal uygulama yapılır ve leke çıkarılır.

Paketleme: Halı rulo haline getirilerek paketlenir. Genelde halıyı tamamen kaplayan poşetler kullanılır. Böylece teslim süresine kadar halıların temiz kalması sağlanır. Tüm bu işlemler sonucunda derinlemesine halı temizliği gerçekleştirilmiş olur.

Yıkanan Halılar Ortalama Kaç Günde Kurur?

Halı yıkama işlemi kadar halının kurutulması da önemlidir. Doğru kurutulmayan bir halıda bakteri üremesi, sararmalar, kötü kokular gibi sorunlar meydana gelir. Bundan dolayı bu işlem için gerekli halı kurutma süresi belirlenmeli ve tam kuruma gerçekleştiğinden emin olunmalıdır. Halı kurutma işleminin nerede ve nasıl yapıldığı da önem arz eder. Halıların kurutma işlemi için asıldığı yerler önemlidir. Paslı metaller üzerinde ya da halıda çıkmayan lekelere neden olacak yerlere asılmamalıdır. Halılar üst üste konulmamalı, hepsinin kurutulması için yeterli alan bulunmalıdır. Halıların açık havada mı yoksa kapalı bir mekanda mı kurutulduğu kuruma süresinde belirleyici rol oynayabilir. Ancak genel olarak halı kurutma işlemi 8 ile 12 saat arasında değişmektedir.

Halı Yıkamacılar Kışın Halıları Nasıl Kurutuyor?

Evde halı yıkama işlemlerini genelde yaz aylarında yaparız. Çünkü kış aylarında olan olumsuz hava şartlarından dolayı halıların kuruması için yeterli ve gerekli alan bulmakta zorlanırız. Bulsak bile halıların kuruması uzun sürer, hatta tam anlamıyla kurumaz. Ancak firmalar mevsim ve hava şartları fark etmeksizin her zaman halıları kurutabiliyorlar. Tabii ki bunun için kullanılan bazı yöntemler ve alanlar var.

Firmalar kış aylarında derinlemesine halı temizliği işlemini gerçekleştirdikten sonra kurutma yapmak için özel odalar kullanırlar. Bunun için ısı odası da denilen kurutma odalarından faydalanırlar. İzolasyonu yapılmış bu özel odalarda farklı ısı kaynakları kullanılarak kurutma gerçekleştirilir. Halı askı aparatları kullanılarak bu odalara asılan halılar doğalgaz ve elektrik yardımı ile kurutulur. Isparta halı yıkama firması olan Sümer Halı Yıkama da kış aylarında halıları kurutmak için özel üretilmiş odalar kullanır. Son derece hijyenik olan bu odalarda halılar en sağlıklı ve olması gerektiği sürede kurur.